Powszedni chleb domowej roboty

Powszedni chleb domowej roboty

“Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”
Mt 6,11

Chleb domowej roboty? Roboty wcale nie tak dużo!

Pieczenie chleba? O rany, to przecież roboty na całą wieczność!! Tak, jeśli chcesz wykorzystać do niego dojrzewający 3 tygodnie zakwas. Nie, jeśli użyjesz po prostu drożdży 😉 Połączenie wszystkich składników to minuta-osiem. Największą pracę , którą musimy włożyć w nasz chleb to dokładne połączenie składników oraz wyrobienie ciasta. Równie dobrze, można wszystkie składniki umieścić w termomix, który posiada opcję wyrobu ciasta, ale. Ale tak jak fizjoterapeuci nie polecają do końca automatycznych masażerów, tak uważam również, że termomix nie wykryje w cieście wszystkich drobnych grudek 😉

Chleb- w zależności od tego ile go jesz,ale na dwie osoby z keksówki o dł. 31 cm wystarcza on na cały tydzień 

Składniki mojej owsianki:

  • 300 g mąki bio pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g mieszanki mąk: ryżowej i orkiszowej
  • ok 800 ml wody ciepłej
  • 14 g drozdzy instant (takich z małej torebuni)
  • niecała szklanka słonecznika
  • niecała szklanka pestek dyni
  • niecała szklanka otrąb
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 1 kopiata łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu powoli wlewaj do nich ciepłą wodę, dokładnie przy tym mieszając całość.  Wyrób ciasto bardzo dokładnie (jak piszę wyżej, najlepiej zrobić to dłońmi ;)). Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Mój sposób to otulenie miski kocem ze wszystkich stron, a potem jeszcze kołdrą szczelnie ze wszystkich stron. Po tym czasie wydostaję ciasto z zawiniątka i wkładam go do mojej keksówki , którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Całość wyrównuję oraz wrzucam do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok 50 min. Ważne jest, by po tym czasie mniej więcej sprawdzać patyczkiem co jakiś czas czy ciasto jest już upieczone 😉
Przed włożeniem do piekarnika ciasta na chleb można jego wierzch posypać słonecznikiem i pestkami dyni, będzie jeszcze smaczniejszy. Gdy uznasz, że chleb jest gotowy, wyjmij go z piekarnika oraz wystudź na blasze.

Kiedy chleb jest jeszcze ciepły warto pokropić wierzch chleba wodą, wtedy skórka nie jest taka twarda 😉

Smacznego! 🙂

 

O tym, jak bardzo potrzebujemy chleba powszedniego, przeczytasz Tutaj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *