Jesienna zupa krem z buraka i pomidora z dodatkiem imbiru

Jesienna zupa krem z buraka i pomidora z dodatkiem imbiru

“A widząc z daleka drzewo figowe, okryte liśćmi, podszedł ku niemu zobaczyć, czy nie znajdzie czegoś na nim. Lecz przyszedłszy bliżej, nie znalazł nic prócz liści, gdyż nie był to czas na figi.”

1 Mch, 2, 53

Oto ona- jesienna zupa krem z buraka i pomidora z dodatkiem imbiru

Zupy krem mają to- do siebie, że w zupie nie pływa zupełnie nic. Piszę o tym, ponieważ dla niektórych jest to już wystarczający argument ku temu, by taką zupę zjeść 😀 Zupa krem to taka pożywna ciapa-lapa. Jeśli więc dorzucisz do niej grzanki, słonecznik i pestki dyni, a talerz wypełnisz nią po brzegi- bez problemu może zostać ona zarówno pierwszym , jak i drugim daniem 😉 Trochę poeksperymentowałam (co zresztą bardzo lubię robić) i nie wiedziałam czy zmiksowany ze sobą zestaw warzyw to będzie dobry pomysł… Jednak okazał się on strzałem w dziesiątkę!
Czy zupa mnie rozczarowała? Absolutnie nie! Uważam jednak, iż ze względu na to, że znajduje się w niej imbir, który rozgrzewa oraz, że zupa jest pożywna, polecam robić ją na jesień i zimę. Wtedy spełni ona swoje funkcje 🙂 Wygląda więc na to, że niektóre dania, tak jak i wszystko w naszym życiu, mają swój określony czas.

Porcja na około 6 talerzy zupy

Składniki dla: Jesienna zupa krem z buraka i pomidora z dodatkiem imbiru:

  • 4 średnie buraki
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie pomidory
  • 2 mniejsze cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru ok. 3 cm
  • 1 średnia pietruszka
  • ćwiartka selera
  • przyprawy: pół łyżeczki: czubrycy czerwonej (to przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej-leczy ból gardła i wspomaga trawienie), papryki wędzonej, papryki słodkiej, bazylii, oregano, szczypta: chili, pieprzu, sól do smaku
  • 2 kostki bulionu warzywnego (zrobiony samodzielnie)
  • ok 1 litr wody

Wykonanie:

Czosnek wyciskam przez praskę, cebulę oraz imbir szatkuję i umieszczam w garnku z oliwą z oliwek aż do widocznego zeszklenia się cebuli. W międzyczasie obieram buraki,marchewki,ziemniaki,pietruszkę i seler, a następnie umieszczam je w większym garnku i gotuję przez ok 15 min.
Po tym czasie ugotowane warzywa wrzucam do garnka, w którym dusiłam czosnek,cebulę i imbir. Wszystko zalewam wodą, duszę jeszcze przez 5 min dorzucając do całości wszystkie przyprawy oraz kostki bulionu. Następnie miksuję bądź blenduję wszystko razem i mam już pożywny krem 🙂 Jeśli krem jest zbyt gęsty można oczywiście dolać przegotowanej wody, skosztować i doprawić jeszcze wedle uznania.

 

Smacznego!

 

O rozczarowaniu możecie poczytać tutaj

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *