Owsianka na śniadanie

Owsianka na śniadanie

Owsianka? Idealna na śniadanie!

Jeden najważniejszy składnik, który sprawia, że śniadaniowa owsianka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych to towarzystwo! Poranna owsianka (nie wyobrażam sobie dla niej innej pory dnia) smakuje najlepiej kiedy zrobisz ją również dla bliskiej osoby.
To najistotniejszy składnik, który nada naszemu posiłku wyjątkowy smak i doda energii na kilka najbliższych godzin 🙂

Ale po kolei… 😉

Owsianka- porcja dla dwóch osób

Składniki mojej owsianki:

  • 3 pełne garści płatków owsianych
  • przegotowana woda do zalania płatków
  • 3 nieduże jabłka lub dwa większe
  • dwa banany
  • dwa kiwi
  • cynamon (wedle uznania, ja sypię zazwyczaj ok 1 kopiata łyżka na taką porcję)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (mielę własnoręcznie)
  • w sezonie letnim najlepiej smakuje również z borówką amerykańską lub truskawkami (odlot w kosmos zapewni zastosowanie obu wariantów :))

Wykonanie:

Płatki owsiane wsypuję do średniego garnka, tak abym po dodaniu późniejszych składników mogła swobodnie wszystko ze sobą wymieszać i połączyć 🙂 Zalewam je następnie wrzącą wodą i przykrywam talerzem. W czasie, kiedy płatki w garnku pęcznieją, obieram owoce oraz mielę siemię lniane. Wszystkie owoce trę na tarku (jak się u Was mówi na tarko?), ale póki co na talerz, który przykrywa moje płatki. Po ok 10 min od zalania płatków, wrzucam do nich starte owoce, zmielone siemię lniane oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszam, by mogło się ze sobą połączyć.
Następnie zapraszam męża lub żonę na gotowe śniadanie lub wersja high- zanoszę na tacy do łóżka (sic!). No bo dlaczego nie mogłoby być od czasu do czasu tak miło? 🙂

Smacznego! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *